Труд news публикува анализ на ДАНС по схемата за източване

...
 Труд news публикува анализ на ДАНС по схемата за източване
Коментари Харесай

Лекарства изчезват при кабинета „Кирил Петков“

 

„ Труд news ” разгласява разбор на ДАНС по схемата за източване на НЗОК

Продължават опитите на стопански субекти да се облагодетелстват за сметка на пациентите, написа в документа

Contents„ Труд news ” разгласява разбор на ДАНС по схемата за източване на НЗОКФирми не престават да изнасят медикаментиКостадин Ангелов, ръководител на здравната комисия в 49-ото Народно заседание: Изпращам отчета на ДАНС в прокуратуратаКуфарната търговия по границите ни кипиД-р Христо Димитров, ръководител на Районната лекарска гилдия във Велико Търново, пред “Труд news ”: Опасно е за онкоболните, лекарите сме безсилниФармацевти: Дефицитът предизвиква незаконен вносИнсулини се заместват с по-стари, стресът е при сърдечноболните

Законът е в интерес на търговците

Хроничният недостиг на някои медикаменти в България стартира през 2022 година по времето на държавното управление “Петков ”, демонстрира отчет на ДАНС за аргументите за дефицит на лекарства в страната, който е получен в комисията по опазване на здравето в Народното събрание от ръководителя є проф. Костадин Ангелов. В средата на август тази година проф. Ангелов сезира службите и Министерство на вътрешните работи поради сигнали за противозаконна търговия с медикаменти и систематичен недостиг на животоспасяващи лекарства у нас.

Припомняме, че кабинетът “Петков ” взе властта на 13 декември 2021 година и продължи да ръководи до 2 август 2022 година В разбора на ДАНС се споделя, че “през март 2022 година министърът на опазването на здравето указва на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) да бъде осъществена смяна на формулата за пресмятане на дефицита на медикаменти в сходство със Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) ”.

“Вследствие на новия метод за пресмятане огромна част от лекарствените артикули, неразрешени за експорт до март 2022 година, са отпаднали от СЕСПА (Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, б. р.), вследствие на което е миропомазан частният търговски интерес за сметка на българския пациент ”, се показва още в разбора на ДАНС. В документа ясно е казано, че “макар законосъобразна, новата методика в действителност разрешава на търговците да изнесат всички количества над 65 % от потреблението, като ги задължава да поддържат наличия съвсем на половина по-малки спрямо пазарното търсене, а законосъобразната формула в реалност опонира на задачите на закона ”.

“В тази връзка може да се смята, че нормативната уредба е създадена целеустремено в полза на търговците и не обезпечава ефикасни благоприятни условия за противопоставяне или отбягване на недостиг ”, написа още в разбора на ДАНС. Нещо повече, при инспекцията на аргументите за недостига на животоспасяващи медикаменти, се оказва следното: “Макар и спазен законът, по този метод се улеснява износът на значими лекарства към държави-членки на Европейския съюз и трети страни от български търговци на едро, вследствие на което се задълбочава дефицитът на избрани лекарства. Това води до облагодетелстване на противозаконните схеми, свързани с източване на обществени средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ”.

От ДАНС са създали и самобитна ретроспекция на казуса с неналичието на медикаменти у нас. “Проследяването на историята по основаването, работата и опитите за въздействие върху СЕСПА водят до заключението, че измененията в ЗЛПХМ са признати, с цел да облагодетелстват паралелния експорт на лекарствени средства. Впоследствие процесът по използване на Закона и Наредбата е бил съзнателно занимателен и системата е била построена по този начин, че да не работи в интерес на публичния интерес ”, се показва в документа.

От ДАНС предлагат вносът и достъпът до лекарствени артикули, като част от стратегическите действия в системата на опазването на здравето, да бъдат обект на засилен надзор от страна на страната за недопускане на недостиг на лекарства на българския пазар, за сметка на генериране на съществени облаги от паралелните търговци.

Най-притеснителна е последната част от разбора на ДАНС, съгласно която “продължават опитите на разнообразни стопански субекти да се облагодетелстват ”, като “оказват въздействие върху решенията на фармацевтичния бранш, което ощетява българските пациенти и води до финансов риск пред бюджета за опазване на здравето ”.

Едно към едно от Анализа на ДАНС

Фирми не престават да изнасят лекарства

• През част от сдруженията медикаментите минават единствено по документи, с цел да бъде узаконен стоковият оборот. Фирми не престават да изнасят от страната лекарства, с цел да осъществят облага, което води до значителен дефицит на медикаменти при търговците на дребно.

• Основен дял от приходите паралелните търговци осъществят от покупко-продажби със скъпоструващи лекарства, като от ден на ден лекарствени артикули от така наречен “среден клас ” са обект на експорт.

• През юни 2023 година след взаимни инспекции на ДАНС и ИАЛ са открити сдруженията “Ситадел Фармасютикълс ” ООД, “Изифарм ” ЕООД и “Нипон Белс Матрикс ” ЕООД, които са правили експорт на лекарства, включени в забранителния лист. Фирмите са обект на административно наказателни производства от страна на ИАЛ.

Костадин Ангелов, ръководител на здравната комисия в 49-ото Народно заседание: Изпращам отчета на ДАНС в прокуратурата

Докладът на ДАНС ще покаже къде е заровен казусът по отношение на изчезналите медикаменти. Изпращам този отчет в прокуратурата, с цел да ревизира дали описаното в него е закононарушение, което е ощетило българските пациенти. При някои болести и при неналичието на тези медикаменти съществува риск за живота и здравето на хората, което може да докара до гибел.

Към Комисията по опазване на здравето в Народното събрание ще бъде направена подкомисия, която ще бъде построена от представители на всички политически сили, където българските жители ще могат да подават сигнали за неналичията на медикаменти във всяка точка на страната и да оповестяват нерегламентирани практики на служебни лица. Не е загадка за никого, че става въпрос за лекарства, които в България са по-евтини. Проблемът с медикаментите е голям освен в България.

Въпросът обаче е дали в България, когато влязат задоволително лекарства за българския пазар, една част от тях се изнасят в чужбина, с цел да бъде миропомазан частен търговски интерес за сметка на българските пациенти? Това е въпросът. И дали страната ще може да се оправи с този проблем, зависи от волята на всеки един от нас. Казвам като човек, който е управлявал тази система: министърът, в случай че желае да се оправи с паралелната търговия, със заповед може да я забрани тогава, когато има липса на лекарства на територията на България.

Аптеки в Гърция и Турция с надписи на български език

Куфарната търговия по границите ни кипи

Търсенето на изчезнали медикаменти от българите в Турция и Гърция принуди фармацевти в прилежащите страни да сложат надписи и на български език. Снимка: netinfo

Светлана Василева
ТРУД NEWS, Благоевград

Дефицитът на редица лекарствени препарати възроди куфарната търговия, процедура от 90-те години, която бе забравена до скоро. В момента най-активно се поръчват и доставят лекарства за диабет от Турция, които липсват в аптечната мрежа у нас като оземпик, рибелсус и типове инсулин. Припомняме, че министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков призна преди седмица, че ведомството му е безсилно да се оправи с периодическото изгубване на медикаменти в страната, което към този момент е систематичен проблем. А навръх въпрос дали пациентите у нас ще продължат да разчитат на куфарната търговия, проф. Хинков сподели: “Твърде евентуално е. Докато не се оправим с контрола на медикаментите, които се изписват. Включихме и антибиотиците в този надзорен режим. Продължаваме да работим по този въпрос. На този стадий съм схванал, че с изключение на реекспортът и законен, и незаконен, съществува система, която би трябвало да бъде ревизирана ”.

Хората са изпаднали в такава потребност, че в обществените мрежи са направени специфични страници, в които всеки може да си поръча медикаменти от Турция на физическо лице. Поръчват се още препарати за кожни заболявания, за автоимунни болести, за имунитет и други. Пациентите споделят, че турските медикаменти с изключение на, че са по-евтини и са по-ефикасни от тези в нашата аптечна мрежа. Изразяват подозрение и по отношение на производители у нас, че икономисват от дейните съставки. Аптеки в Одрин и Чорлу имат даже ценоразписи на български език, наоколо до тях са и обменни бюра, сходно е ситуацията и в Бурса.

И по другото направление – Гърция, куфарната търговия е много дейна от две-три години насам. Нещо повече в региона на ГКПП-Кулата има даже аптека, която приема и извършва поръчки по телефон и онлайн. Доставя се на адрес с куриерска поща. Снабдяват се с медикаменти от южната ни съседка и там се намират много от дефицитните у нас лекарства.

Но всеобщо се поръчват медикаменти на постоянно пътуващи водачи до Гърция – тираджии, снабдители, автобусни превозвачи. Дори непознати одобряват поръчки, когато човек проплаче, че е за здраве и незабавно. И там се пазарят препаратите за диабет, кожни заболявания и автоимунни. Купуват се всеобщо болкоуспокояващи, медикаменти за кръвно и сърце, смазки. Засега никой не се е оплакал, че е излъган.

Схемата е една и съща и за Турция и Гърция. Търговец поема поръчките, пътува, доставя и разпраща. От Благоевград пък доста хора постоянно пътуват до околните градове в Македония, с цел да се доставят с медикаменти. А единствено до преди години тъкмо македонците пазариха главно у нас лекарства и се редяха на опашки с предписания, написани на лист от тетрадки.

Д-р Христо Димитров, ръководител на Районната лекарска гилдия във Велико Търново, пред “Труд news ”: Опасно е за онкоболните, лекарите сме безсилни

Веселина Ангелова
ТРУД NEWS, Велико Търново

Липсата на медикаменти е голям проблем и е извънредно време съответните органи да си свършат работата, моли пред “Труд news ” доктор Христо Димитров, общопрактикуващ доктор и ръководител на Районната лекарска гилдия във Велико Търново.

“Дефицитът е извънредно рисков за пациентите, изключително за тези, които се нуждаят от характерни препарати за онкологични болести, при диабет и други лечения, при които медикаментите се вземат по безусловно точна скица. Но в тази ситуация ние лекарите сме безсилни. Това е въпрос на организация на страната ”, разяснява доктор Димитров.

Той споделя, че в случай че даден медикамент има аналог, докторите изписват него.

“А в случай че липсва аналог, пациентът се моли нужното лекарство да бъде доставено в аптеките. Най-често обаче нуждаещите се търсят медикаментите в чужбина. Често се постанова хората да пътуват до прилежащите на България страни и от там се доставят с лечебни препарати. Не е имало обстановка, в която аз или сътрудниците да ги насочваме към този вид.

Те сами се ориентират. Казват, че по този метод като се изключи че се доставят с нужните медикаменти, само че в множеството случаи те са и по-евтини спрямо цените у нас. Но това се изяснява с обстоятелството, че в прилежащите страни, пазарът е по-голям и поради това и цените са по-приемливи ”, изяснява доктор Христо Димитров.

Болни разреждат дози, да имат за по-дълго

Фармацевти: Дефицитът предизвиква незаконен импорт

Даниела Фархи
ТРУД NEWS, Варна

Във Варна и Добрич продължителен и най-сериозен е дефицитът на разнообразни типове инсулин. Неритмични са доставките и на някои кардиологични и други медикаменти, само че те имат по няколко налични аналога и лекуването на пациентите е обезпечено, въпреки че доста от по-възрастните хора се тормозят от промяната, обясниха фармацевти пред “Труд news ”.

За болните от диабет обаче тъгите не са спирали месеци наред. “След като здравното министерство разпореди инспекции, някои препарати се появиха, само че отново са в извънредно незадоволителни количества. Например, инсулинът “Тресиба ”. След като четири месеца поред в целия район доставките бяха нулеви, в този момент от складовете оповестиха, че има, само че за цяла Североизточна България квотата е едвам 10 опаковки. Идентично е ситуацията с “Оземпик ” и други препарати за диабетици.

“Светлина в тунела има, само че е доста слаба, а пациентите са притиснати и търсят избавителен вид. Това естествено предизвиква незаконния импорт ”, разяснява пред “Труд news ” ръководителят на Регионалната фармацевтична гилдия в Добрич Мирослава Люцканова. След като обиколят по десетина и повече аптеки, хората търсят и намират онлайн нужния им животоподдържащ медикамент, заплащат и го получават. Други разреждат дозата, съчетавайки я с съвсем цялостен апетит, до момента в който си намерят инсулина.

Пациентите се тормозят за странични реакции

Инсулини се заместват с по-стари, стресът е при сърдечноболните

Мария Кехайова
ТРУД NEWS, Бургас

Смяната на медикаменти на пациентите, наложена от неналичието на даден медикамент в аптечната мрежа, е стрес за пациенти и медици, кардинално не вреди на здравето, само че е належащо и време за акомодация. Тази липса е периодическа и не е непрекъсната. Това разясниха бургаски ендокринолози във връзка неналичието на медикаменти за диабетици. Специалистите означават, че аналогивите инсулини, които сега са в България, имат подобие, само че не е толкоз елементарна замяната им. Организмът, който е свиквал с инсулин на дадена марка, след това ще му би трябвало време да се приспособява.

“Някои избрани компании стопираха избрани инсулини. Например инсулините “Инсуман ” са спрени изобщо от произвеждане. В същото време обаче, имат по-нови, които се продават. Има и различен пример- инсулин, който е липсващ в международен мащаб. Няма да посочвам марки. За негов сурогат могат да се употребяват инсулини от по-старо потомство, което не вреди на пациента ”, съобщи ендокринологът от Бургас доктор Иван Данов.

Промяната на лекарства е проблем за самите пациенти, за тяхното самочувствие. При всяка промяна, която се постанова съвсем всички се тормозят, тъй като с обещано лекарство се привиква последователно, постоянно има странични реакции, до момента в който организмът свикне. И когато би трябвало да се замести с ново-хората с право се ядосват, по-скоро поради страничните реакции, а не във връзка с успеваемостта, считат персонални лекари от морския град.

При сърдечно болните пациенти обаче паниката е най-голяма. Те са уплашени от интервенции, от прекарани инфаркти, от стенокардии и други

Въпреки това промяната на медикаменти и при тях не крие риск. Изписват се заместители-от същата група, само че на разнообразни компании, няма проблем за пациентите, сподели доктор Даниела Ватева, кардиолог в морския град.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР